Mijn favorieten

Energie Label 2018

 

Wat gaat er veranderen voor de huizenverkoper?


Vanaf 2008 moet in Nederland bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van gebouwen een geldig energielabel beschikbaar worden gesteld.
De verkoper en koper van een woning komen vaak overeen om geen energielabel te overhandigen. Vanaf 1 januari 2015 heeft dit voor de verkoper mogelijk financiële gevolgen. De inspectie Leefomgeving en Transport  gaat vanaf dat moment controleren en de verkoper riskeert een boete die kan oplopen tot ongeveer 400 euro als hij/zij bij de verkoop van de woning geen definitief, geldig energielabel overhandigt. Het energielabel wordt vanaf diezelfde datum, 1 januari 2015 vereenvoudigd, waardoor het gemakkelijk en snel online is aan te vragen door een verkoper. Bovendien gaat de prijs van het energielabel flink omlaag: de verkoper kan naar verwachting al voor enkele tientallen euro's een definitief energielabel aanvragen.
 

Hoe gaat dit werken in de praktijk?


Begin 2015 hebben alle woningeigenaren zonder energielabel van het ministerie van Binnenlandse Zaken een voorlopig energielabel thuisgestuurd gekregen. Dit is een inschatting van het energielabel, afkomstig uit openbare gegevens over de woning van bijvoorbeeld het Kadaster. Dit energielabel volstaat echter niet op moment van transactie. Wil de woningeigenaar de woning verkopen of verhuren, dan moet hij/zij eerst online het definitieve energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. De woningeigenaar controleert daar maximaal 10 woningkenmerken, levert indien nodig digitaal bewijsmateriaal aan en verstuurt deze naar een erkend deskundige. Dijkstra Woningadvies in de persoon van Dees Tacken wordt zo'n erkend deskundige en zal de gegevens digitaal op afstand controleren.
 

Wanneer kan ik mijn voorlopige energielabel definitief maken?


Het aanvragen kan via de genoemde website.
Op de website kan worden ingelogd via DigiD, woninggegevens kunnen worden aangepast, digitaal bewijs wordt aangeleverd en mijn naam/bedrijf kan uit een lijst worden geselecteerd. Na controle en betaling via iDeal wordt het definitieve energielabel per mail verstuurd. Dit wordt automatisch geregistreerd in de database van RVO.nl. Dit is het definitieve, geldige energielabel dat de woningeigenaar zelf moet overhandigen uiterlijk wanneer de overdracht van de woning bij de notaris plaatsvindt. De naleving hiervan ligt bij de verkoper. Hij is verplicht het energielabel te overhandigen aan de kopende partij. De notaris mag dus gewoon een leveringsakte opstellen en de overdracht afhandelen. Hij dient de verkoper alleen te wijzen op de financiële consequenties.
Het nieuwe definitieve, geldige energielabel is net als de vorige variant 10 jaar geldig!

Contact

Persoonsgegevens
Adresgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring